Sparvarnas veckobrev

Sparvarnas veckobrev

Hej alla Sparvar!
En vecka till har gått. Det känns som tiden går alldeles för fort. När vi arbetade med de naturmaterial vi plockat, fick barnen lukta på torkade löv. Många av barnen kände igen doften från te och ställde sig frågan om te är torkade blad/löv. Vi pratade om att man kan ta blad från till exempel svart vinbärsbuske, torka dem (eller använda dem direkt) och hälla kokt vatten över. Oftast tar man de fina bladen som kommer först på våren.
När jag tittade på våra skott, såg jag att ett skott har fått rot, så snart kommer det nog fler bara de underhålls med vatten och hittills har det gått bra.
I lyckostjärnan handlade det om att barnen hittade en tidning och låtsas läsa den. Barnens uppgift blev att hitta en bild i en tidning och skriva en artikel om bilden. Här gällde det att använda fantasin och hitta på en text som passade till bilden man valt. Svårt för en del lätt för andra. Vi arbetar också med att barnen får berätta vad de skrivit för sina kompisar. Det gäller både i Lyckostjärnan och trafik.
Stefan har haft matte ute med barnen. Det handlade om ord som bredvid, under, framför osv. vi övade också geometriska former ute på gården. De formerna som är svårast att skilja på är kvadrat och rektangel.
När det gäller målen för förskoleklass så behöver de flesta barnen öva på ett telefonnummer hem. De nummer jag har är enbart till vårdnadshavare, så bonus föräldrar har jag svårt att kolla av. Likaså att kunna vad man heter i efternamn, känna igen bokstäverna, och vilken gata man bor på, är bra att kunna. Några barn har svårt att skilja på rektangel och kvadrat, vilket vi också övar på i skolan, både ute och inne.
Den här veckan har vi pratat om fyra engelska ord och vad de betyder. Orden är: carpet, chair, bed och bedroom.
Vi har pratat om några delar som finns på en cykel och skrivit meningar om ”Min cykel”. Det som upplevdes svårt var att skilja på däck och hjul.
Showen gick bra. Det var glad stämning, många skratt och jätteduktiga barn och elever. Barnen fick äta korv med bröd innan showen började.
I Tanto hade vi roligt med övningar och lekar. Det blev en del spring och jaga svansar på varandra, stafett med att balansera boll på spade och fri lek där barnen kom bra överens om vilken lek som skulle lekas. Några valde det ena och andra det andra. Liten frukt och dricka paus hann vi också med.
Nästa vecka kommer det inget veckobrev.
Trevlig helg och Kristi himmelsfärd
Jeanette, Stefan och Johanna